×

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan de stof hemoglobine (de rode bloedkleurstof), dus niet een tekort aan bloed. Hemoglobine zit opgeslagen in de rode bloedlichaampjes. Deze stof verbind zich in de longen met zuurstof en zorgt op deze manier voor het transport van zuurstof naar de cellen. De cellen gebruiken deze zuurstof voor het voedsel te verbranden zodat er energie vrijkomt.

Symptomen van bloedarmoede

Wanneer er een tekort is aan hemoglobine dan is er minder aanvoer van zuurstof waardoor er uiteindelijk te weinig energie vrijkomt. Het logische gevolg hiervan is dat er een moe gevoel ontstaat. Verdere symptomen van bloedarmoede zijn:

  • Er bleek uitzien
  • Koude handen en voeten
  • Duizeligheid
  • Kortademigheid
  • Hartkloppingen
  • Oorsuizingen

Oorzaak van bloedarmoede

We hebben ijzer nodig om hemoglobine aan te maken. Een tekort aan hemoglobine komt dus door een tekort aan ijzer.

Een andere oorzaak van bloedarmoede kan een tekort aan rode bloedlichaampjes zijn. Een tekort aan rode bloedlichaampjes kan ontstaan door plotseling bloedverlies, te sterke menstruatie, bloedende aambeien, bloedingen in de darm en een bloedende maagzweer.

Kinderen met een groeistuip kunnen ook snel last krijgen van bloedarmoede. Verder zijn zwangere vrouwen ook vaak slachtoffer van bloedarmoede omdat het groeiende kind in de buik gebruikmaakt van het ijzer in het bloed van de moeder. Een zwangere vrouw heeft tot drie tot viermaal meer ijzer nodig dan een man.

Verder kan een tekort aan vitamine A, foliumzuur, vitamine B6, vitamine B12 en koper een ijzertekort verergeren of zelfs bloedarmoede veroorzaken.

Zelf doen bij bloedarmoede

Een goede zelftest om te kijken of je bloedarmoede hebt is door het onderste ooglid omlaag te trekken en de binnenkant te bekijken. Als de kleur bleek is in plaats van rozerood en er geen adertjes te zien zijn dan kan dat duidt dat vaak op bloedarmoede. Laat het na deze zelftest wel even vaststellen door de huisarts voor een juiste behandeling (de huisarts schrijft  vaak hooggedoseerde ijzertabletten voor).

Voeding waar veel ijzer in zit is essentieel voor bloedarmoede te bestrijden. Ijzer kan ook in tabletvorm worden gekocht in de drogist om het ijzertekort aan te vullen. Zorg verder voor een goede ademhalingstechniek, bij een goede ademhaling verloopt de uitwisseling van zuurstof en koolzuur goed.

Voedingsadvies bij bloedarmoede

Eet ijzerrijke voeding zoals vlees, peulvruchten, noten, zaden, volkorengranen, gedroogd fruit en appelstroop. Brandnetelblaadjes en bietensap zijn ook zeer ijzerrijke producten.

Wie vegetarisch eet moet extra waakzaam zijn voor ijzertekort. Combineer in dit geval ijzerrijke plantaardige voeding met vitamine A en C, deze vitaminen bevorderen de ijzeropname. Om vitaminen A en C binnen te krijgen kun je (versgeperst) fruitsap drinken. Vitamine A komt verder alleen voor in dierlijke producten zoals vis, vlees, zuivel en eidooiers.

Het drinken van thee verlaagt de opname van ijzer uit voeding. Bij een ijzertekort is het daarom niet raadzaam veel thee te drinken.

Middelen tegen bloedarmoede

Zoals eerder aangegeven kan er bij bloedarmoede ijzertabletten worden ingenomen, deze zijn gewoon te koop bij de drogist. IJzer is nodig om hemoglobine aan te maken, als je dus te weinig hemoglobine in het bloed hebt dan helpen ijzertabletten om dit weer aan te maken.

Wanneer je veganist bent kan de oorzaak van bloedarmoede in een tekort aan vitamine B12 komen. Deze vitamine komt namelijk alleen voor in vis, vlees, melkproducten en eieren. Advies is daarom om als veganist extra vitamine B12 te slikken. Dit is gewoon te koop bij de drogist.

Naar de dokter met bloedarmoede

Wanneer er het vermoeden is dat er sprake is van bloedarmoede ga dan altijd naar de huisarts. Hij/zij zal eerst achterhalen of er sprake is van bloedarmoede door bloed af te nemen. In het bloed wordt de Hb-waarde (Hemoglobinewaarde) gemeten. Er is sprake van bloedarmoede wanneer er een lage Hb-waarde is, bij mannen is dit een Hb-waarde lager dan 8 en bij vrouwen is dit een Hb-waarde lager dan 7.