×

Bloeddruk

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders. Deze druk wordt meestal gemeten bij de slagader van de bovenarm. Dingen die invloed hebben op de bloeddruk zijn de elasticiteit van de bloedvaten, de hoeveelheid circulerend bloed en de stroperigheid (viscositeit) ervan en de kracht en de frequentie (aantal slagen per minuut) waarmee het hart zich samentrekt.

Wanneer de bloeddruk wordt gemeten dan wordt en de bovendruk (ontstaat als het hart samentrekt) en de onderdruk (ontstaat als het hart ontspant) gemeten. De gemiddelde bloeddruk is volgens huisartsen een bovendruk die lager is dan 160 en een onderdruk van 95 of lager. De druk verschilt per moment, tijdens een rustmoment kan een druk gemakkelijk 120/80 zijn en bij spanning of stress kan de druk gemakkelijk oplopen tot 160/90.

Wat is een hoge bloeddruk

Er is sprake van een verhoogde bloeddruk (hypertensie) als de bloeddruk aanzienlijk hoger is dan de gemiddelde waarden op een bepaalde leeftijd. Een hoge bloeddruk moet altijd worden vastgesteld door een huisarts.

Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Zo kan er bijvoorbeeld aderverkalking optreden op plekken waar de bloeddruk hoog is. Een verhoogde bloeddruk kan er namelijk voor zorgen dat er kleine beschadigingen en ontstekingen ontstaan in de vaatwand. Voor de reparatie van deze beschadigingen verzamelen stoffen zoals cholesterol, witte bloedcellen, kalk en andere stoffen zich in de vaatwand. Deze stoffen heten ‘plaques’ en zijn een kenmerk van aderverkalking.

De oorzaak van een hoge bloeddruk is vaak onbekend. Soms wordt het afgeleid uit een afwijking aan hart of de nieren of een hormoonstoornis maar vaak blijft de reden onbekend.

Symptomen van een hoge bloeddruk

Er zijn geen duidelijke symptomen voor een hoge bloeddruk. Er zijn soms wel ‘vage’ klachten zoals hoofdpijn, moeheid en een opgejaagd gevoel. Mensen komen er vaak pas laat achter dat ze een hoge bloeddruk hebben omdat de klachten zo vaag zijn.

Voorkomen van een hoge bloeddruk

Een gezonde levensstijl is erg belangrijk in het voorkomen van een hoge bloeddruk. Gevarieerd eten, sporten, stoppen met roken en stress vermijden helpen daarom bij het voorkomen van een hoge bloeddruk. Verder is het verlagen van zout in de voeding een goede manier voor het behoud van een gezonde bloeddruk. Gemiddeld krijg je negen tot tien gram zout binnen per dag terwijl zes gram de aanbevolen hoeveelheid is. Om het zoutgebruik te verminderen kan er een plaatsvervanger gebruikt worden, bijvoorbeeld A. Vogel Herbamare Natriumarm. In dit dieetzout zitten veertien verschillende verse, biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen. Deze kruidenvariant is uiterst geschikt om zout als smaakmaker te vervangen.

Zelf doen bij een hoge bloeddruk

Er is een verband vastgesteld tussen overgewicht en een te hoge bloeddruk. Wanneer er dus sprake is van overgewicht dan is het zaak om eerst proberen af te vallen. Het gaat hier echt om anders eten gedurende een langere perioden. Het beste is dit te doen onder begeleiding van een diëtist die weet dat een te hoge bloeddruk de reden is achter het afvallen. Hij/zij kan hier dan een persoonsgebonden dieet aan vast hangen.

Probeer verder stress te voorkomen met adem- en ontspanningsoefeningen. Zorg voor voldoende beweging, minstens een half uur per dag en het liefst in de buitenlucht. Stoppen met roken is ook essentieel voor het verlagen van de bloeddruk.

Er kunnen bij de drogist tabletten worden gehaald met als hoofdbestanddeel knoflook. Knoflook heeft een gunstige invloed op het bloed, de bloeddruk en het cholesterolgehalte en kan daarom prima worden gebruikt om de gezondheid te ondersteunen.

Voedingsadvies bij een te hoge bloeddruk

Eet goed groente, volkoren producten, fruit en versgeperst sap. Deze voeding bevat veel kalium en magnesium welke belangrijk zijn bij het verlagen van de bloeddruk. Ook calcium heeft een bloeddrukverlagend effect. Deze mineralen zijn ook verkrijgbaar in de vorm van een tablet bij de drogist.

Gebruik in de maaltijden zo min mogelijk zout (zie voorkomen van een hoge bloeddruk). A. Vogel Herbamare Natriumarm is een goede smaakvervanger voor zout. Let bij het verminderen van zout in het eten ook op ‘verborgen’ zout zoals in kaas, vleeswaren, kant-en-klaar maaltijden en verpakte sandwiches. Vermijd ook drop, niet door het zout wat er in zit maar door de stof ‘glycyrrhizinezuur’. Deze stof verhoogt de bloeddruk. Let hierbij op dat dus ook zoete drop, zoethoutthee en hoestdrankjes voor een verhoging in de bloeddruk kunnen zorgen.

Eet verder één of twee keer per week vette vis voor de omega-3 vetzuren en gebruik gezonde, biologische oliën. Eet ook vezelrijke voeding zoals gedroogde vruchten. Vezelrijke voeding voorkomt een piek in het bloedglucose- en insulinegehalte. Vitamine E is daarnaast ook een belangrijke vitamine voor hart en vaten. Vitamine E kan worden gevonden in plantaardige olie (bijv. tarwekiemolie), noten en zaden.

Middelen tegen een hoge bloeddruk

A. Vogel Arnica complex is een homeopathisch voedingssupplement welke een gunstig effect heeft op de bloeddruk.

Naar de dokter met een hoge bloeddruk

Ga altijd met je klachten naar de dokter wanneer het vermoeden bestaat dat er sprake is van een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is niet geschikt voor zelfmedicatie.

Wat is een te lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk brengt minder risico’s met zich mee dan een te hoge bloeddruk. Een te lage bloeddruk kan echter wel vervelende klachten met zich meebrengen: duizeligheid, sterke vermoeidheid, loomheid en zelfs flauwvallen bij te snel opstaan.

Mannen hebben een te lage bloeddruk wanneer de bovendruk onder de 110 zit en de onderdruk onder de 70. Vrouwen hebben een te lage bloeddruk wanneer de bovendruk lager is dan 100 en de onderdruk lager is dan 60.

De oorzaak van een te lage bloeddruk is vaak onschuldig, het kan echter ook een teken zijn van bloedverlies, nieraandoeningen, hartafwijkingen, hormonale aandoeningen of een te traag werkende schildklier. Raadpleeg daarom altijd een arts wanneer het vermoeden bestaat dat er een te lage bloeddruk is.

Voedingsadvies bij een te lage bloeddruk

Drink iedere dag een glas rode wijn of een glas vers geperst wortel- of bietensap. Tuinkruiden als rozemarijn en bonenkruid hebben een gunstige invloed op een te lage bloeddruk.