×

Bloeduitstorting

Een bloeduitstorting ontstaat na een val of stoot en kan blauw, groen of geel van kleur zijn. Een bloeduitstorting ontstaat omdat er bloed vanuit de bloedvaten in de omringende weefsels is terechtgekomen. Wanneer je een bloeduitstorting hebt na een val of stoot dan is deze niet alarmerend.

Zelf doen bij een bloeduitstorting

Om een blauwe plek te voorkomen moet de plek van stoten zo snel mogelijk worden gekoeld met ijs. Leg het ijskompres niet direct op de huid, dit is te koud, doe het ijskompres in een washandje of wikkel het in een theedoek.

Middelen tegen een bloeduitstorting

Er zijn verschillende homeopathische geneesmiddelen tegen een bloeduitstorting op de markt:

  • A. Vogel Crème Arnicaforce: Deze crème kan worden gesmeerd direct na de val/stoot ter voorkomen van blauwe plekken. Wanneer er al een bloeduitstorting is ontstaan dan kan het product er op worden gesmeerd om het genezingsproces te versnellen, de blauwe plek zal na het gebruik van deze crème eerder wegtrekken en verminderd de pijn.
  • VSM Arniflor eerste hulp zalf of gel: Dit product is geschikt voor de ondersteuning van het herstellend vermogen van de huid. VSM Arniflor zorgt er voor dat de blauwe plek sneller wegtrekt. VSM heeft keuze uit een zalf en een gel, de zalf is gemaakt met een vettige basis en is met name geschikt voor een droge huid, de gel is niet vet en trekt gemakkelijk in de huid.
  • VSM Arnikind Vallen en stoten gel: Dit product is geschikt voor kinderen van 0-6 jaar. Het verschil zit in de dosering en de bestandsdelen. Naast Arnica Montana zit er in het product ook Calendula officinalis. Calendula officinalis heeft een helend en verzachtend effect bij lichte huidverwondingen. VSM Arnikind mag dus in tegenstelling tot de andere producten worden toegepast op lichte schaafwondjes (niet grote open wonden).

Naar de dokter met een bloeduitstorting

Een bloeduitstorting is normaal gesproken niet iets om je zorgen over te maken. In het geval dat er spontaan bloeduitstortingen beginnen te ontstaan raadpleeg dan altijd je huisarts.

Bloedneus

Een bloedneus kan ontstaan na een val, een botsing of door neuspeuteren. Wanneer je een bloedneus hebt ga dan rustig zitten met het hoofd iets naar voren gebogen. Knijp tien minuten lang je neus dicht.

Wanneer er vaak sprake is van een spontane bloedneus dan kan dit liggen aan een vitamine C tekort, een hoge bloeddruk, kalktekort, bloedafwijkingen of een infectie. Als er vaak sprake is van een spontane bloedneus ga dan altijd even naar je huisarts om dit te bespreken.