×

Hart, bloed en vaten

Ons hart is de motor van ons lichaam, als deze goed draait dan pompt hij effectief zuurstof en voedingsstoffen (onze brandstof) door het lichaam. Het hart is een holle, krachtige spier die via de bloedvaten het bloed door ons lichaam pompt. Door deze werking van het hart krijgen alle organen, cellen in de spieren en hersenen op tijd zuurstof en voedingsstoffen waar ze op draaien.

Gemiddeld klopt het hart zestig tot zeventig keer per minuut, dit komt neer op zo’n 90.000 kloppen per dag. Het hart gaat sneller kloppen wanneer er sprake is van inspanning, bijvoorbeeld bij het sporten. Reden voor dit is dat de spieren meer zuurstof nodig hebben dan bij weinig inspanning. Bij inspanning kan de hartslag oplopen tot meer dan honderd slagen per minuut.

Het bloed wordt de slagaders ingeduwd bij iedere samentrekking van het hart. Op deze manier krijgen de weefsels voedingsstoffen en zuurstof. Het transport van het bloed loopt via een netwerk van slagaders en haarvaten. Op de terugweg naar het hart is het bloed zuurstofarm. Op deze weg vinden kooldioxide en afvalstoffen hun weg naar buiten.

De bloeddruk is de druk die ontstaat bij het rondpompen van het bloed. De bloeddruk is het hoogst wanneer het hart het bloed in de slagaders pompt en het laagst als het hart ontspant. Dit is de reden dat de bloeddruk altijd in twee getallen wordt aangeduid (bovendruk en onderdruk).

Een gezond hart, gezonde bloedvaten en een gezonde bloedsomloop zijn essentieel voor een vitaal en energiek leven.

Zelf doen voor een gezond hart

Sommige mensen zijn met een zwak hart geboren en sommige mensen met een sterk hart, hier heb je geen invloed op. Je kunt echter wel op verschillende manieren zelf invloed uitoefenen op de gezondheid van het hart:

  • Zorg voor voldoende beweging, minstens een halfuur per dag en het liefst in de buitenlucht. Bewegen heeft een grote goede invloed op het hart. Wanneer we vijf keer per week matig tot intensief bewegen levert dit al veel op voor het hart. Het hart gaat tijdens het bewegen sneller pompen en de vaten zetten hierdoor uit. Hierdoor ontstaat na ongeveer twee weken al een fitter gevoel. Bij bewegen nemen ook uithoudingsvermogen en spierkracht beide toe. Op een langere termijn worden belangrijke gezondheidseffecten behaalt, zo vermindert de kans op diabetes, is er sprake van minder overgewicht en minder botontkalking.
  • Gevarieerd eten is belangrijk voor een gezond hart. Eet bewust, een maaltijd die rijk is aan verse producten en volop vitaminen en mineralen.
  • Roken heeft een slechte invloed op het hart, begin hier dus niet aan/stop met roken.
  • Vermijd overgewicht, een gezond gewicht is belangrijk voor een goede bloeddruk en een gezond cholesterol.
  • Voorkom aanhoudende stress.

Voedingsadvies voor een gezond hart

Mediterraans eten is goed voor het hart. Wetenschappers, diëtisten en artsen onderschrijven het belang van het mediterrane eten voor de goede gezondheid. Reden dat mediterraans eten zo gezond is is dat het veel gezonde vetzuren (olijfolie en vis), antioxidanten (groente en fruit), vezels (noten, peulvruchten, volkoren producten) en de bioactieve stof flavonoïde (rode wijn) bevat.

Kies dus deze ingrediënten in je menu als je met voeding je hart wilt verzorgen. Gebruik bij dit eten het liefst onbewerkte, biologische voedingsmiddelen.

In het menu moet gering omgegaan worden met vlees. Als je vlees wilt eten kies dan voor biologische kip, kalkoen of mager vlees. Breng op smaak met kruiden en specerijen in plaats van met zout. Het product Herbamare van A. Vogel is zeer geschikt om het eten op smaak te brengen zonder zout te gebruiken.

Vermijd in je menu kunstmatig geharde (transvetzuren) en bewerkte vetten. Voorbeelden van bewerkte vetten zijn kant-en-klaar maaltijden, friet, chips, bak- en braadoliën, bakkerijproducten en fabrieksvoedsel. Transvetzuren en bewerkte, kunstmatige voedingsmiddelen verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en hebben daarom een schadelijk effect op de gezondheid.

Middelen voor een gezond hart en gezonde bloedvaten

  • Visoliecapsules kunnen als aanvulling op de dagelijkse voeding worden genomen, dit is zeker belangrijk als je weinig vette vis binnenkrijgt. De aanbevolen hoeveelheid vis per week is 2x per week een portie vette vis.
  • Lecithine heeft ook een gunstige invloed op hart en bloedvaten. Verder heeft Lecithine ook een gunstige invloed op de stofwisseling van vetten.
  • A. Vogel Crataegus complex: Beïnvloed het hart gunstig.

Deze producten zijn van verschillende merken verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Transvetzuren

Transvetzuren zijn onverzadigde vetzuren die via een chemisch proces kunstmatig verzadigd worden. Je kunt herkennen of er transvetzuren in een product zitten als je kijkt bij de ingrediënten van het product. Transvetzuren worden bij de ingrediënten vaak aangeduid als ‘gehard plantaardig vet’ of ‘gehydrogeneerd plantaardig vet’. Transvetzuren worden gebruikt omdat ze niet vloeibaar, lang houdbaar en makkelijk te verpakken zijn. Het zijn alleen de producten die chemisch verzadigd worden die ongezond zijn. Onverzadigd vet bijvoorbeeld past juist wel in een gezond voedingspatroon.