Bloed heeft meerdere functies in het lichaam die erg belangrijk zijn:
- Transport van zuurstof: Zuurstof komt via de ademhaling binnen waarna het zich bindt aan hemoglobine in de rode bloedlichaampjes. Deze zuurstof wordt getransporteerd naar alle cellen in het hele lichaam.
- Transport van koolstofdioxide: Koolstofdioxide is een afvalproduct van het lichaam. Op de heenweg wordt zuurstof naar alle cellen in het lichaam vervoerd en op de terugweg wordt koolstofdioxide mee terug genomen. Dit afvalproduct wordt getransporteerd naar de longen. In de longen wordt de koolstofdioxide uitgescheiden waarna het uitgeademd kan worden.
- Transport van stoffen: Zorgt voor transport voor stoffen als hormonen, vitaminen en mineralen, voedingsstoffen, uitscheidingsproducten en afweerstoffen.
- Regelen van de lichaamstemperatuur: Zorgt voor de afvoer van warmte die vrij komt bij de stofwisseling. In de winter is het juist nodig om warmte anders te regulieren en naar bepaalde lichaamsdelen te voeren om te voorkomen dat we het koud krijgen, bijvoorbeeld naar de handen en voeten.
- Stelpen en schollen: Als wij bloeden uit een wond dan klonteren bloedplaatjes samen. Het bloed bevat stollingsfactoren, deze worden actief wanneer eer een beschadiging van het weefsel optreed.
- Handhaving van de juiste zuurgraad: Bloed behoort normaal gesproken iets zuur te zijn (alkalisch). De zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd, hangt af van de hoeveelheid basische en zure stoffen die zijn opgelost in het bloed. Een normale pH-waarde zit tussen de 7,35 en 7,45. Het lichaam gebruikt de ademhaling om de zuurgraad te beïnvloeden, bij een snelle ademhaling daalt de zuurgraad en bij een langzame ademhaling stijgt de zuurgraad.
- Afweerfuncties: Witte bloedlichaampjes eten binnendringende micro-organismen op.
Wat is nou precies wat?
- Aders: Zorgen voor het transport vanaf de weefsels naar het hart.
- Kransslagaders: Voorzien de hartspier van bloed.
- Slagaders: Transporteert naar de weefsels toe, van het hart af.
- Bloedgroepen: De rode lichaampjes van ieder mens kunnen worden ingedeeld in de groepen A, B, AB, en O. Naast deze indeling is er ook nog een indeling van resuspositief en resusnegatief.
- Bloeddruk: De druk die het bloed op de binnenwand van de slagaders uitoefent.
- Bloedsuiker: Ook wel glucose genoemd, dit is een belangrijke energieleverancier.
- Haarvaten: Kleine bloedvaten die de slagaders en aders met elkaar verbinden. De uitwisseling van kooldioxide, zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen vindt hier plaats.
- Hemoglobine: De rode bloedkleurstof die in rode bloedlichaampjes zit opgeslagen. Hemoglobine is een verbinding van eiwit (globine) en een ijzerhoudende stof (haem).
- Kleine bloedsomloop: Loopt via het hart naar de longen en weer terug. In de longen wordt zuurstof opgenomen en kooldioxide afgestaan.
- Grote bloedsomloop: Voorziet de rest van het lichaam van bloed.