×

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is een water oplosbare vitamine die in eerste instantie belangrijk is voor de weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonden botten, tanden en bloedvaten. vitamine C is tevens een antioxidant, wat inhoudt dat het je lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

Bronnen van vitamine C

De belangrijkste voeding waar vitamine C in zit zijn groente, fruit en aardappels.  Producten als rozenbottel, paprika, witlof, kiwi en broccoli bevatten veel vitamine C.  Volwassenen hebben per dag zo’n 70 milligram nodig.  De maximale hoeveelheid vitamine C is door de gezondheidsraad vastgesteld op 2000 milligram per dag, wat overeenkomt met zo’n 33 sinaasappels. 

Bij het koken kan de vitamine C verloren gaan, daarom is het van belang om de groente in weinig water te koken en niet langer dan nodig is. Verder moet groente en fruit niet te klein worden gesneden om vitamine C niet verloren te laten gaan.

Teveel aan vitamine C

Een teveel aan vitamine C is lastig te bewerkstelligen, maar wanneer dat gebeurt is het ongezond. Omdat een teveel aan vitamine C het lichaam met de urine zal verlaten heeft dit invloed op de belasting van de nieren. Door een teveel aan vitamine C wordt de opname van koper afgeremd en verhoogd de opname van ijzer, waardoor de kans groter wordt op een teveel aan ijzer. Tevens kan een hoeveelheid vanaf 3.000 milligram vitamine C laxerend werken.

Tekort aan vitamine C

Tekort aan vitamine C zorgt voor een verminderde weerstand, wondgenezing en opbouw van bindweefsel. Een extreem gevolg van vitamine C tekort is scheurbuik. Verschijnselen van scheurbuik zijn gewichtsverlies, slapeloosheid, grote vermoeidheid en verminderde weestand. Vervolgens tandvleesbloedingen en andere inwendige bloedingen. Wanneer er sprake is van zeer ernstig vitamine C tekort vallen tanden uit.

Wanneer iemand te weinig vitamine C binnen krijgt, bijvoorbeeld door het verminderd eten van groenten en fruit, kunnen er ook vitamine C tabletten worden geslikt.

Wanneer Vitamine C tabletten?

Wanneer je te weinig vitamine C binnenkrijgt is het raadzaam om tabletten te slikken. Onder in de tabel kun je lezen hoeveel vitamine C je binnenkrijgt met groente en fruit. Vergelijk wat je zelf eet per dag met wat je binnen moet krijgen (zie dosering) en of je via je voedsel genoeg vitamine C binnenkrijgt. Is dit niet het geval dan kun je overgaan tot je voeding aan te vullen met tabletten.

VoedingMilligram Vitamine C in portie
1 sinaasappel (+/- 120gram)60
1 glas sinaasappelsap (+/- 100ml)25
1 gekookte aardappel (+/- 50gram)5
1 grote lepel gekookte groente (+/-50gram)10

Dosering

Hieronder vindt je een tabel hoeveel vitamine C je dagelijks binnen dient te krijgen

Jongens/MannenMilligram Vitamine C per dag
1-4 jaar40
4-7 jaar45
7-10 jaar50
10-13 jaar55
13-16 jaar65
16 jaar en ouder70
Meisjes/vrouwenMilligram Vitamine C per dag
1-4 jaar40
4-7 jaar45
7-10 jaar50
10-13 jaar55
13-19 jaar65
19 jaar en ouder70

Er kan baat zijn bij een hogere dosering in het bloed dan hierboven staat aangegeven ter ondersteuning van de weerstand bijvoorbeeld om een verkoudheid te voorkomen/bestrijden. Om dit effect te bereiken moet je echter bijzonder veel vitamine C slikken omdat het lichaam ook zeer efficiënt is in het verwijderen van vitamine C. Om de weerstand te ondersteunen kunnen volwassenen een 3x daags een tablet met een dosering van 1000mg vitamine C innemen.

Vitamine C tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Bijna iedere drogist heeft het product naast de bekende merken ook gewoon van het eigen huismerk.