×

Vitamine D

Vitamine D is mede belangrijk bij de bot opbouw. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit je voeding beter wordt opgenomen in het bloed en wordt vastgelegd in de botten.

Vitamine D is een vitamine die we zelf aan kunnen maken met behulp van zonlicht. Ook voeding is een leverancier van vitamine D. Het zit namelijk in bak- en braadproducten, halvarine en margarine omdat het daar aan toe is gevoegd. Van nature zit vitamine D in vette vis, vlees, kaas en eieren.
Oudere mensen kunnen wat extra vitamine D gebruiken om de afbraak van het bot te vertragen. Vooral bij vrouwen na de overgang neemt botontkalking toe. Voor alle ouderen geldt dat de hoeveelheid vitamine D die de huid kan aanmaken afneemt.

ADH vitamine D

Wanneer mensen gevarieerd eten volgens de schijf van vijf met voldoende bak- en braadproducten, halvarine en margarine kan men voldoende vitamine D per dag binnen krijgen. Tevens is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan.  Een goede voeding voor mannen levert 6 microgram, en voor vrouwen 5 microgram aan vitamine D op.

Vitamine D supplement

Voor diverse groepen bestaat de kans dat ze nog niet genoeg vitamine D binnen krijgen. Een Vitamine D supplement van 10 microgram is daarbij aan te raden. Risicogroepen zijn kinderen tot 4 jaar, mensen met een donkere huidskleur, vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar en vrouwen tot 50 jaar met een sluier.

Voor de volgende groepen wordt zelfs een vitamine D supplement aan te raden van 20 microgram:  Personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen en vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen.