×

Bloedsomloop

Een mens heeft ongeveer vijf liter bloed in het lichaam, dit bloed wordt iedere minuut helemaal rondgepompt via de slagaders, haarvaten en aders. De bloedsomloop zorgt ervoor dat alle cellen in het lichaam worden bereikt met zuurstof en voedingsstoffen, het is dus een essentieel proces.

De bloedsomloop is een erg krachtig proces, zo moet bijvoorbeeld bloed vanuit de voeten tegen de zwaartekracht in terug naar het hart worden vervoerd. Het lichaam gebruikt enkele mechanismen om dit mogelijk te maken:

 • Zuigkracht van het hart: Bij elke hartslag wordt dezelfde hoeveelheid bloed die wordt weggepompt ook weer aangezogen.
 • De onderdruk in de borstholte: De druk in de borstholte is lager dan andere plekken in het lichaam zodat het bloed geneigd is naar de borstholte te vloeien.
 • De  pompwerking van de spieren: De bloedvaten worden leeg gedrukt in de richting van het hart wanneer de spieren zich spannen. Om deze reden is lichaamsbeweging zo goed voor de bloedsomloop.
 • Kleppen in de beenaders: De kleppen in de beenaders kunnen alleen in de richting van het hart open, de kleppen sluiten wanneer het bloed wilt terugstromen.

De functies van een gezonde bloedsomloop

 • Het transport van zuurstof, voedingsstoffen en hormonen naar het gehele lichaam
 • Het transport van koolzuurgas en andere afvalstoffen van de cellen naar de longen, nieren en huid
 • Het transport van afweerstoffen
 • Goede temperatuur van het lichaam
 • Evenwicht van de basische en zure stoffen in het lichaam
 • Samenstelling en hoeveelheid van het lichaamsvocht
 • Het helen van wondjes

Zelf doen voor een gezonde bloedsomloop

We kunnen door verschillende dingen er voor zorgen dat we een goede doorbloeding hebben. Zo is een halfuur wandelen per dag bijzonder goed voor een goede bloedsomloop. Wandelen zorgt naast een goede doorbloeding voor een intensieve ademhaling die de opname van extra zuurstof bevordert. De spierbewegingen die we maken tijdens het bewegen zijn gunstig voor de bloedsomloop, ze stimuleren de pompfunctie naar het hart.

Roken is slecht voor de doorbloeding. Reden hiervoor is dat nicotine de bloedvaten vernauwt. Voor de bloedvaten is het daarom beter om te stoppen met roken/niet te roken.

Voedingsadvies voor een gezonde bloedsomloop

Gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals vers fruit, verse groente en volkoren producten, is essentieel voor een gezonde bloedsomloop. Kies in je voeding zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten, plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie of lijnzaadolie) en vette vis. Gebruik verder plantaardige eiwitten zoals sojaproducten en andere peulvruchten.

Maak matig gebruik van dierlijke eiwitten zoals vlees, eieren en kaas. Als je toch behoefte hebt aan vlees eten kies dan voor kip, kalkoen of mager vlees. Breng gerechten op smaak met kruiden en specerijen in plaats van met zout. Herbamare van A. Vogel is een goede plaatsvervanger voor zout.

Middelen voor een gezonde bloedsomloop

Een gezonde bloedsomloop is te bevorderen door de volgende producten:

 • Ginkgo BilobaOnderzoek heeft uitgewezen dat Ginkgo Biloba de doorbloeding optimaliseert en normaliseert waardoor het product uiterst geschikt is om een gezonde bloedsomloop te bevorderen.
 • A. Vogel Arnica complexDit product is een homeopathisch middel en ondersteunt een goede doorbloeding en heeft een gunstig effect op de bloeddruk.
 • A. Vogel Geriaforce: Dit homeopathisch geneesmiddel is verkrijgbaar in druppels of in tabletten. Het middel bevat een extract van verse bladeren van de Japanse tempelboom, de Ginkgo Biloba. De stoffen bevorderen de doorbloeding.