×

Alles wat je moet weten over letselschade

Alles wat je moet weten over letselschade

Letselschade kan iemand zijn leven enorm beïnvloeden. In dit artikel bespreken we wat het is en hoe je ermee om kunt gaan. Maar ook waarom het belangrijk is om juridische hulp in te schakelen bij letselschade. Of je nu een slachtoffer bent van een verkeersongeval of arbeidsongeval, dit artikel zal je helpen met inzichten en welke stappen je moet nemen om een claim in te dienen.

Wat is letselschade?

Letselschade is een fysieke, psychologische of emotionele schade die je hebt opgelopen door bijvoorbeeld een verkeersongeval of arbeidsongeval. Het gaat om de nalatigheid van de andere partij. Door het toedoen van een ander of omstandigheden die door een ander zijn gecreëerd, moet jij bijvoorbeeld een medische behandeling ondergaan. Letselschade is dus breed. Het kan gaan om een hondenbeet, een bedrijfsongeval, maar ook een aanrijding met een auto.

De soorten letselschade

Letselschade is breed en daarom spreken we ook van verschillende soorten letselschade, zoals:

  • Fysieke letselschade. Denk hierbij aan een botbreuk, kneuzing, brandwond of intern letsel.
  • Psychologische letselschade. Hierbij kun je denken aan zaken zoals PTSS, depressie, angst of andere emotionele problemen.
  • Materiële schade. Dit is letterlijk de schade aan een eigendom, zoals schade aan een auto bij een verkeersongeval.
  • Inkomstenverlies. Door een ongeval kan het voorkomen dat je tijdelijk niet kunt werken. Hierdoor verlies je inkomsten.
  • Medische kosten. Wanneer je een medische behandeling nodig hebt, dan kost dat natuurlijk geld. Helaas zijn deze kosten vaak hoog en daarom claimen mensen dus ook letselschade.

Letselschade claimen

Wanneer je letselschade hebt opgelopen en dit is door de fout van iemand anders, kun je letselschade claimen. Een letselschadeclaim is bedoeld om jouw te compenseren voor de schade en het verlies dat je lijdt. Echter, een schadeclaim indienen doe je niet zomaar. Je moet wel bepaalde stappen doorlopen.

Ten eerste moet je altijd medische hulp zoeken. Niet alleen handig zodat je kunt herstellen, maar ook voor het bewijs. En hiermee komen we ook directe op het tweede punt. Het verzamelen van bewijs is de tweede stap. Documenteer alle details van het incident. Denk hierbij aan foto’s, verklaringen van getuigen of een rekening. Ten derde moet je een letselschadespecialist inhuren. Deze kan je helpen om de juiste juridische stappen te nemen.

Wanneer je een letselschadejurist in dienst hebt genomen, kun je een claim indienen. Dit doe je samen met hem. De claim wordt gelegd bij de verantwoordelijke partij en meestal is dit een verzekeringsmaatschappij. Vervolgens gaat de claim in behandeling. Verzekeringen zullen altijd hun best doen om deze af te wijzen. Jouw letselschadespecialist zal proberen te onderhandelen en zorgen voor een eerlijke schikking.

Tot slot bestaat er altijd een kans dat je toch naar de rechter moet. Dit gebeurt wanneer er geen schikking mogelijk is. Dan zal de rechter uitspraak doen over de compensatie.

Waarom hulp inschakelen bij letselschade?

Hulp inschakelen is belangrijk bij letselschade. Vaak zijn letselschadezaken complex. Bovendien doen verzekering vaak moeilijk over uitkeringen. Ze zullen proberen de claim af te wijzen. Daarom is het handig om een letselschadespecialist in te schakelen. Deze zal je helpen om bewijs te verzamelen, maar snapt ook de complexiteit van deze claims. Hulp is dus zeker slim. Zeker wanneer het overgaat in een rechtszaak. Dan is een hulp altijd welkom om jou te vertegenwoordigen.

Letselschade is niet zomaar iets. Het kan je leven enorm beïnvloeden. Door een claim in te dienen kun je de financiële lasten beperken en de gevolgen beperken. Het is alleen duidelijk dat het niet zo gemakkelijk is. Daarom is hulp zoeken altijd belangrijk, zowel voor je eigen gezondheid, als voor de andere lasten.

Verstuur reactie