×

Ijzer

Ijzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, een stofje in het bloed met als functie het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Bij een tekort aan ijzer ontstaat er bloedarmoede.

Verhoogde kans op ijzertekort

Het lichaam zorgt in principe er zelf voor dat het genoeg ijzer uit het voedsel haalt en meer ijzer uit het voedsel haalt wanneer er een tekort dreigt. Een kans dat dus iemand ijzertekort krijgt is niet groot. Symptomen van een tekort ontstaan vaak pas als er langere tijd minder ijzer binnenkomt en het lichaam door zijn voorraad heen is.

Ondanks dat er geen grote kans is op een ijzertekort hebben de volgende groepen een grotere kans op een tekort:

  • Vrouwen in de menstruatieperiode
  • Zwangere vrouwen
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Vegetariërs en veganisten
  • Jongeren onder de 22 jaar

Wanneer ijzerpillen?

Voor veganisten en mensen die veel bloed hebben verloren is het raadzaam de voeding aan te vullen met ijzertabletten.

Bloedarmoede moet worden vastgesteld door de dokter. Wanneer je al een keer bloedarmoede hebt gehad én je hoort bij één van de groepen waarbij een tekort sneller voorkomt, dan kan er bij terugkomst van de symptomen voor worden gekozen de voeding aan te vullen met ijzertabletten. Ga altijd naar de dokter als bloedarmoede nog nooit bij je is vastgesteld of als je niet behoort tot één van de groepen waar een tekort sneller bij voorkomt, er kan namelijk ook een andere reden zijn voor je klachten en dit dient de huisarts vast te stellen. Ga ook zeker naar je huisarts wanneer je erg veel last ondervind van je symptomen of bij enige twijfel.

Dosering

Hieronder vindt je een tabel hoeveel ijzer je dagelijks binnen dient te krijgen. Deze Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) moet niet overschreden worden.

MannenIjzer mg/dag
19-22 jaar11
> 22 jaar9
VrouwenIjzer mg/dag
19-22 jaar16
22-50 jaar15
> 50 jaar8
Zwangere vrouwenIjzer mg/dag
1 t/m 3 maanden zwanger11
4 t/m 6 maanden zwanger15
7 t/m 9 maanden zwanger19
Vrouwen die borstvoeding gevenIjzer mg/dag
Tot einde borstvoeding20

Bij de drogist of apotheek kun je ijzertabletten kopen zonder doktersvoorschrift. Het aantal tabletten dat je moet nemen hangt af van je situatie en het aantal mg wat er in 1 tabletje zit.

Het ijzer wordt beter opgenomen als je de tablet inneemt met een beetje sinaasappelsap, de vitamine C in het sinaasappelsap bevordert namelijk de opname. Neem verder de tablet in op een lege maag omdat veel voedingsmiddelen de opname van ijzer in het lichaam verminderen. Dus neem de tablet een half uur voor of minstens een uur na een maaltijd.