×

Vitamines

Vitamines zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van ons lichaam. De verschillende vitamines hebben elk een ander betekenisvolle functie voor het herstel en ontwikkeling van het lichaam. Wanneer onvoldoende vitamines worden ingenomen, kan het lichaam hier zwaar onder te leiden hebben. Wanneer een goed en gevarieerd voedingspatroon in acht word gehouden, kan op een natuurlijke manier worden voorzien in onze vitaminebehoefte. Een vitamine rijk voedingspatroon kan ons helpen om in goede gezondheid te blijven.

Ieder mens wil een gelukkig leven. Gelukkig zijn hangt in grote mate af van je gezondheid. Voeding en beweging houden je gezond. Maar wat is nu precies “goede”voeding?

Goede voeding geeft ons voldoende voedingsstoffen zodat we kunnen functioneren. Vitamines en mineralen horen hier natuurlijk bij. Zij houden je gezondheid in stand. Ze kunnen zelfs bepaalde ziektes voorkomen. Vitamine D en calcium zijn hier een voorbeeld van.

Welke groepen vitamines zijn er?

Vitamine A: In vet oplosbare stof die veel voorkomt in lever en levertraan. Deze vitamine is betrokken bij je weerstand.

Vitamine B: Deze komen o.a. voor in gist en lever. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Alcoholisten kunnen hier nog weleens last van krijgen door een tekort aan een volwaardig dieet.

Vitamine C: dit wordt een antioxidant genoemd. Dat is een stof die voorkomt dat andere stoffen een verbinding met schadelijke vrije radicalen van zuurstof aangaan. Vitamine C wordt tevens gebruikt als conserveringsmiddel aan bijvoorbeeld appelmoes. Niet alleen citroenen en sinaasappelen bevatten vitamine C, maar ook bijvoorbeeld paprika,spruitjes,bessen en aardappelen.

Vitamine D: Deze vitamine maken we zelf aan vlak onder onze huid met behulp van zonlicht. Meestal volstaat al een kwartiertje per dag buiten zijn.

Vitamine E:  Ook deze vitamine is een antioxidant. het zorgt mede voor een goede weerstand en speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels.

Vitamine K: Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de bloedstolling en is betrokken bij de vorming van de beenderen.