E-nummers: wat zijn het?

E-nummers

E-nummers zien we op de etiketten van producten. Wie dus regelmatig de verpakking leest, zal zich afvragen wat e-nummers nu eigenlijk zijn. Je wilt ten slotte gezond leven, maar hoe doe je dat als je niet weet wat er op de verpakking staat? Wij leggen je uit wat e nummers zijn en wat de slechte e-nummers zijn.

Wat zijn e-nummers?

  • E-nummers zijn toevoegingen in ons eten. Ze zijn door de Europese Unie goedgekeurd om te gebruiken in ons eten. Maar waar zorgen ze voor? Ze zorgen ervoor dat kleur, geur, smaak, de structuur etc. van een product bewaard blijven tot het moment van consumptie. Als je hier over na denkt klinkt het best slecht. Ze houden dus je eten ‘goed’. De E laat zien dat het gaat om een toegestane hulpstof. Daarop volgt een cijfer tussen de 100 en 1521. Dat zijn dus een hele hoop nummers. Ze worden onderverdeeld in de volgende categorieën:
  • Kleurstoffen E100 – E199
  • conserveermiddelen en voedingszuren E200 – E299
  • antioxidanten E300 – E399
  • emulgatoren E400 – E499
  • Diverse additieven (antiklontenmiddelen, rijsmiddelen) E500 – E599
  • Smaakversterkers E600 – E699
  • Conserveermiddelen E700 – E799
  • Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deeg verbeteraars, zoetstoffen E900 – E999
  • Gemodificeerd zetmeel E1400 – E1499

E-nummers en je gezondheid

Zoals met alle producten, is te veel nooit goed. Het is van belang dat je niet te veel e-nummers binnen krijgt. Ze zijn allemaal uitgebreid getest voordat ze door fabrikanten gebruikt mogen worden. Het neemt niet weg dat sommige e-nummers wel ongezonde kanten hebben. Nitriet kan zo een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker. Niet echt heel gezond als je het ons vraagt.

Er gaan ook veel geruchten over de zoetstof aspartaam. Deze stof zou kankerverwekkend zijn. Toch blijkt, uit veel onderzoek van de Europese Unie, dat de stof wel veilig is, mits je er niet te veel van binnen krijgt. Te veel is nooit goed, dat weten we nu. Bij een normaal eetpatroon kun je eigenlijk niet te veel e-nummers binnen krijgen. Wil je liever toch geen aspartaam? Let dan op de verpakking en kijk of er aspartaam in zit of kijk naar het e-nummer (E951).

Zijn de e-nummers overbodig?

Veel e-nummers zijn zeker niet overbodig. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat jij je brood gewoon mee kunt nemen naar het werk. Als er geen e-nummers in zaten, was het brood al sneller beschimmeld. Toch worden ze een beetje overdreven. Ze hoeven niet allemaal in zo veel in producten verwerkt worden. Genoeg is genoeg! Kijk bijvoorbeeld naar kleurstoffen. Het enige wat deze e-nummers doen, is een product mooier laten lijken. Maar of dat nou werkelijk nodig is?

Al met al zijn e-nummers lang niet allemaal slecht. Let op je eten en lees etiketten als je ze minder wilt nuttigen. Je bent ten slotte baas over je eigen lijf!