×

Zorgtoeslag aanvragen op 18-jarige leeftijd hoe, waar en waarom doe je dit?

Zorgtoeslag aanvragen op 18-jarige

Zorgtoeslag aanvragen op 18-jarige leeftijd hoe, waar en waarom doe je dit?

We weten allemaal dat we belastingen moeten gaan betalen, maar helaas weten we niet allemaal dat je ook bepaalde belastingen terug kan vragen. Het is niet zo dat je alles terug kan halen bij de belastingdienst, maar er zijn wel een aantal zaken die je terug kan vragen vanaf het moment dat je achttien bent geworden. Zo is het om bijvoorbeeld zorgtoeslag en bij sommige van ons ook huurtoeslag aan te vragen.  Hoeveel je gaat krijgen hangt af van je inkomen.

Begin bij je DigiD

Om te beginnen vraag je, als je 18 bent geworden, een DigiD aan. Dit is een code die je thuis gestuurd krijgt en waarmee jij kan inloggen op diverse sites van de overheid. Super handig in gebruik en je kan echt op vele sites terecht met deze code, zelfs bij de zorgverzekering die je hebt afgesloten. Zo kun je gemakkelijk rekeningen en of uitbetaalde bedragen in zien. 

Je bent 18 geworden 

Vanaf je achttiende krijg je te maken met een aantal kosten die je moet gaan betalen. Zo ben je ook verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering als je 18 bent. Je kan hier dan voor een basisverzekering kiezen, maar met een aanvullende verzekering ben je natuurlijk beter verzekerd. Je kiest in ieder geval een verzekering die bij je past en dan kun je bij de belastingdienst zorgtoeslag aan gaan vragen. Je vraagt zorgtoeslag aan als een soort van compensatie op je basisverzekering. Je doet dit eenvoudig online op de toeslagen website van de belasting dienst. Hier log je in met je DigiD code en dan doorloop je een aantal stappen. Let wel op dat je de juiste inkomens gegevens invult want doe jij dit niet op de juiste manier dan zal je uiteindelijk weer terug moeten betalen. 

De hoogte van de zorgtoeslag

Je kan ook eerst een berekening maken om te zien of jij hier voor in aanmerking zult komen. Wanneer jij de juiste antwoorden ingeeft zal je gelijk te zien krijgen hoe hoog je zorgtoeslag gaat worden. Ook kun je deze na het berekenen gelijk de aanvraag doorsturen, dit is misschien wel de meest veilige manier om te voorkomen dar je fouten gaat maken. Na een paar dagen tot 2 weken krijg je van de belastingdienst een brief thuis waarin staat op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt. Zorg er wel altijd voor dat je wijzigingen van bijvoorbeeld inkomen, doorgeeft, dit voorkomt een hoop ellende achteraf.

Verstuur reactie