×

De sauna en de stoomcabine vergeleken

sauna-stoomcabine-vergelijken

De sauna en de stoomcabine vergeleken

‘Heerlijk ontspannend’ wordt een bezoek aan de sauna of stoomcabine vaak genoemd. Velen dromen daarom ook van een sauna of stoomcabine in huis. Zo hoef je de deur niet meer uit en geniet je in alle privacy. Maar, welke van de twee warmtetherapieën is eigenlijk het beste? In dit artikel vertellen we je er meer over.

De gelijkenissen

Laten we beginnen met de gelijkenissen van de twee. Zoals hierboven al benoemd werd behoren de sauna en stoomcabine beiden tot warmtetherapieën. Door een bezoek aan deze typen wordt je bloedsomloop gestimuleerd. Ook helpen de warmtetherapieën je afvalstofstoffen uit je lichaam te verwijderen doordat je gaat transpireren.

De verschillen

Het grootste verschil tussen een stoomcabine en sauna is de luchtvochtigheid. In de sauna is de lucht droog en daarom is het er ook warmer. Over het algemeen ligt de temperatuur in de sauna tussen de 80°C en 90°C.

In de stoomcabine is de luchtvochtigheid erg hoog en daardoor is het er vaak niet warmer dan 50°C. Maar voelt het in een stoomcabine niet warmer aan? Dat doet
het zeker! Vergelijk het met een warm bad van 40°C. Het water van dat bad voelt op je lichaam ook warmer aan dan de lucht van een sauna waar het 70°C is. Door het hoge vochtgehalte kan je zweet namelijk niet verdampen, daardoor voelt het warmer aan.

Is de sauna of stoomcabine beter?

Het is afhankelijk van jouw lichamelijke wensen welke van de twee warmtetherapieën beter is. De warme, droge lucht van de sauna is gunstig bij longaandoeningen. Een infrarood sauna werkt weer goed bij infecties en gewrichtsklachten. De stoomcabine heeft op zijn beurt weer een heilzame werking op de neus bij verkoudheid.

Wil je een tussenweg? Bij een traditionele sauna kun je extra water over de hete stenen sprenkelen. Zo verhoog je het vochtgehalte in de ruimte.

Jouw persoonlijke keuze

Een eigen stoomcabine of sauna biedt vele voordelen. Je kunt met regelmatig genieten van de weldadige warmtesessies zonder de deur uit te hoeven. En duur hoeft dat niet te zijn! Vanaf €550 kun je al een sauna aanschaffen. De prijzen van een stoomcabine beginnen vanaf €1100.

We hopen je te hebben geholpen met het maken van de juiste keuze. Het belangrijkste blijft wel jouw voorkeur. Sommigen vinden nou eenmaal de één fijner aanvoelen dan de ander. Laat je ons even weten naar welke warmtetherapie jouw voorkeur uitgaat?

Verstuur reactie