×

3 manieren om gaatjes in jouw gebit te voorkomen

3 manieren om gaatjes in jouw gebit te voorkomen

Gaatjes zijn kleine beschadigingen aan je tand en kan in elke tand voorkomen. Het wordt voornamelijk bij kinderen en jongeren gezien, maar iedereen kan het krijgen. 

Ze worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder bacteriën in je mond, veelvuldig snacken, het drinken van suikerhoudende dranken en het niet goed poetsen van je tanden.

Als gaatjes niet worden behandeld, worden ze groter en tasten ze de diepere lagen van je tanden aan. Ze kunnen leiden tot ernstige kiespijn, infectie en tandverlies. Gelukkig krijg je hier 3 manieren om gaatjes in jouw gebit te voorkomen.

Poets je tanden 

Elke tandarts of tandarts praktijk zal het hier mee eens zijn, of dit nu Tandartsenpraktijk Schiedam is of tandarts Vlaardingen. Het is belangrijk dat je jouw tanden minimaal twee keer per dag poetst. Een keer in de ochtend en een keer in de avond voordat je naar bed gaat. Op deze manier verwijder je namelijk de tandplak, de veroorzaker van gaatjes. Maar buiten tandplak verwijder je ook restjes eten van de dag. 

Misschien vraag je je nu af waarom je dan in de ochtend je tanden moet poetsen, je hebt namelijk niks gegeten in je slaap, maar ook dit heeft een hele logische reden. In je slaap heb je namelijk een wat drogere mond waardoor bacteriën makkelijker hun gang kunnen gaan en infecties kunnen veroorzaken. Zodra je in de ochtend je tanden gaat poetsen, wordt je mond weer vochtiger en gaan er ook weer wat bacteriën weg. Wanneer je al een gaatje hebt en daarbij een infectie, ben je natuurlijk wat verder van huis.

Vermijd veelvuldig suiker

Iedereen weet dat het innemen van te veel suikers niet goed is voor je gezondheid maar buiten je gezondheid is het ook nog eens slecht voor je gebit. De schadelijke bacteriën voeden zich namelijk met de suiker die je consumeert en creëren zuren die je tandglazuur, de beschermende, glanzende buitenste laag van je tanden, aantasten en beschadigen.

De zuren vormen een bacteriële infectie die kan leiden tot gaatjes in je tanden. Als ze onbehandeld blijven, kunnen holtes voorbij je glazuur in de diepere lagen van jouw tand terechtkomen, wat kan leiden tot mogelijk tandverlies en pijn. Als je gaatjes dus wilt voorkomen moet je proberen zo min mogelijk suiker volle dranken en snoep in te nemen. 

Als je dit wel inneemt, probeer dit dan niet meer dan drie keer per dag te doen. Op deze manier hebben je tanden de tijd om wat te hele voordat de volgende zuur over ze heen komen. 

Gebruik de juiste middelen

Alleen je tanden 2 keer per dag poetsen is niet voldoende als je het niet met de juiste middelen doet. Kies voor een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt er namelijk voor dat je tandglazuur sterker wordt en kan zelfs beginnende gaatjes helen. Als je bijvoorbeeld tandpasta gebruikt voor extra witte tanden, dan kan je er vanuit gaan dat dit juist jouw tandglazuur afbreekt en je hierdoor ook sneller gaatjes kan krijgen. 

Na het tanden poetsen is het verstandig om minimaal 1 keer per dag te flossen. Op deze manier haal je onzienbare resten tussen de tanden ook nog weg. Probeer daarbij ook je mond te spoelen en je tanden kunnen er weer tegenaan.

Verstuur reactie