×

De beste middelen tegen snurken

Middelen tegen snurken

De beste middelen tegen snurken

Als je snurkt tijdens je slaap is het vaak je partner die er last van heeft. Vaak heb je niet eens door dat je aan het snurken bent, maar een ander ligt er wakker van. In situaties waarin snurken extreme vormen aanneemt, kan je er zelf wel last van krijgen. Zo heeft 10% van de snurkers last van apneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stokt. Je wordt dan de volgende ochtend moe wakker en loopt een hoger risico op een hoge bloeddruk. Er zijn echter middelen tegen snurken beschikbaar die voor jezelf en voor je partner verlichting brengen. Bij lichte tot middelmatige vormen van snurken zijn er bijvoorbeeld allerlei vrij verkrijgbare hulpmiddelen beschikbaar.

Antisnurkkussen

Een antisnurkkussen is een van de middelen die kan helpen tegen het snurken. Tijdens het inademen in je slaap trillen de slijmvliezen in je keelholte en dat maakt het ratelende geluid. Een antisnurkkussen zorgt ervoor dat je meer ruimte creëert tussen de slijmvliezen in de keelholte. Het snurkgeluid vermindert hierdoor.

Neusspreider

Een neusspreider is een middel tegen snurken om ademen door je mond te voorkomen. De neusspreider houdt de neus als het ware open en daarom adem je in je slaap door je neus in plaats van door je mond. Het is altijd belangrijk om bij de middelen tegen snurken uit te vinden wat het beste voor jou werkt.

Antisnurkpleisters

Antisnurkpleisters werken op eenzelfde manier als een neusspreider met als doel je neus open te houden en tijdens je slaap door je neus te ademen. Je krijgt met dit antisnurkmiddel overigens ook meer lucht omdat de neus meer openstaat. Antisnurkpleisters zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar.

Antisnurkbitje

Een antisnurkbitje, of MRA beugel, is een middel tegen snurken dat ook voorziet in het voorkomen van tandenknarsen. Het bitje heet ook wel antisnurkbeugel en blijkt een effectief antisnurkmiddel te zijn. Dat is onder meer gebleken uit onderzoek dat door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information is uitgevoerd. Het is wel zo dat een op maat gemaakte snurkbeugel in betere resultaten voorziet dan een standaard antisnurkbitje die overigens doorgaans in heet water op maat te maken zijn.

Tongstabilisator

Het komt bij snurkers ook voor dat de tong naar achteren valt, waardoor er een hinderlijk snurkgeluid ontstaat. Dat is te voorkomen door een tongstabilisator te gebruiken. Dit middel tegen snurken voorkomt namelijk dat je tong naar achteren valt. Een nadeel van dit antisnurkmiddel is dat het lastiger wordt om te slikken en je kan er ook door gaan kwijlen.

Antisnurk keelstrips

Het is ook mogelijk om snurken tegen te gaan door gebruik te maken van antisnurk keelstrips. Deze plaats je voordat je gaat slapen tegen je gehemelte aan. De strips smeren als het ware je keel en daardoor vermindert de trilling van de slijmvliezen. 

Antisnurk kinband

Een antisnurk kinband heeft als doel om je mond dicht te houden tijdens het slapen. Hierdoor adem je automatisch door je neus. Een antisnurk kinband staat wellicht niet zo charmant, maar als het helpt tegen het snurken dan is het uiteraard een prima keuze. Het is wel belangrijk om op de maat te letten.

Huismiddelen tegen het snurken

Er zijn allerlei middelen tegen het snurken te koop, maar het is natuurlijk ook mogelijk om een van de vele huismiddelen te gebruiken. Het snurken doet zich bijvoorbeeld vaak voor als je op je rug slaapt. Door een zijligging te forceren tijdens je slaap bestaat de kans dat het snurken vermindert. Dat is mogelijk door een tennisbal in je pyjama te naaien. Heb je overgewicht? In dat geval helpt het wellicht om wat kilo’s kwijt te raken. Als je alcohol laat staan, verkleint dat de kans op snurken. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je spieren ontspannen en dat geldt ook voor de tongspier. Overigens zorgt een neusverstopping er eveneens vaak voor dat je gaat snurken. In dat geval kan het helpen een neusspray te gebruiken. Er is wat dat betreft ook een antisnurk spray verkrijgbaar.

CPAP-masker

Indien er sprake is van slaapapneu waardoor je ademhaling stokt gevolgd door een snurkend geluid als je weer ademt, kan een CPAP-masker uitkomst bieden. Uiteraard is het verstandig om eerst medisch te laten vaststellen of er sprake is van apneu. Indien de diagnose is gesteld is het mogelijk om CPAP-therapie te volgen met een CPAP-apparaat, waarbij je tijdens het slapen over je gezicht een masker draagt. Het is het effectiefste middel tegen snurken, maar wel ook een ingrijpend middel. Indien je geen slaapapneu hebt, maar wel snurkt, is het verstandiger om van andere middelen tegen snurken gebruik te maken.

Verstuur reactie