×

4 soorten voeding die horen in een gezond eetpatroon

various nuts in jars and strewn on table

4 soorten voeding die horen in een gezond eetpatroon

Probeer jij ook zo gezond mogelijk door het leven te gaan? Je eetpatroon is hiervoor een extreem belangrijke factor. Hoe gezond je eet bepaalt voor een groot deel jouw gezondheid. Daarom is het belangrijk om weloverwogen keuzes te maken in de soorten voeding die je dagelijks consumeert. Heb je hiervoor wat inspiratie nodig? We hebben in dit artikel 4 soorten voeding voor je op een rijtje gezet die goed passen in een gezond eetpatroon.

Noten

Snacken is over het algemeen niet gezond, maar we begrijpen heel goed dat ieder mens er op zijn tijd behoeft aan heeft. Daarom kun je maar beter je heil zoeken bij gezonde snacks. Noten zijn hier een voorbeeld van. Deze bieden namelijk een natuurlijke bron van energie en zitten vol met nuttige voedingstoffen, vezels en vitaminen. Ook dragen ze bij aan het verminderen van de kans op een hoge bloeddruk, hartproblemen en een hoog cholesterolgehalte. 

Een aantal voorbeelden van lekkere en gezonde noten:

 • Walnoten
 • Pistachenoten
 • Cashewnoten
 • Amandelen

Pitten en zaden

Pitten en zaden zijn een zeer gezonde toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon. Voorbeelden hiervan zijn pijnboompitten, zonnebloempitten en quinoa. Pitten en zaden zitten over het algemeen boordevol voedingsstoffen, wat ze erg gezond maakt. Je kunt ze gemakkelijk verwerken in verschillende gerechten, zowel in warme als koude gerechten. Kijk wel uit dat je ze met mate eet, want een te grote inname ligt al gauw op de loer.

Zuidvruchten

Onder zuidvruchten verstaan we voornamelijk gedroogde vruchten die vaak afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied. Hierbij kun je denken aan gedroogde abrikozen, cranberries, dadels, pruimen, vijgen en rozijnen. Zuidvruchten zijn ideaal om toe te voegen aan je maaltijd of om te eten als snack. Ze zijn rijk aan vezels, gezonde vetten, vitaminen en mineralen, en dragen bij aan een lager cholesterolgehalte en een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Het grote voordeel van gedroogde vruchten is dat ze meer energie bevatten dan gewone vruchten en rijker zijn aan gezonde voedingsstoffen. Dit komt doordat fruitsuikers, vezels en vitamines door het drogen meer geconcentreerd zijn.

Superfoods

Superfoods staan bekend als extreem gezonde voedingswaren. Maar wat zijn het nou eigenlijk? Eigenlijk spreken we over superfoods als we het hebben over voedingsmiddelen die een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze een positieve invloed hebben op je gezondheid. De meeste voedingsmiddelen bevatten slechts drie van deze voedingsstoffen, maar superfoods hebben er minimaal twaalf. Eet je regelmatig superfoods, dan verklein je bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en depressies.

Een aantal voorbeelden van superfoods:

 • Granola
 • Muesli
 • Quinoa
 • Pijnboompitten
 • Vijgen
 • Dadels
 • Walnoten

Verstuur reactie