×

De AED helpt je om een hartstilstand direct te behandelen

aed

De AED helpt je om een hartstilstand direct te behandelen

Een hartstilstand is een veelvoorkomend iets, zeker op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. De kans op overleven is het grootst als er binnen 6 minuten actie wordt ondernomen. Iedere minuut telt en de persoon die de hartaanval krijgt, is op de actie van anderen aangewezen. Probeer je daarom te verdiepen in het herkennen van een hartaanval en hoe je de AED zou kunnen gebruiken. Wanneer de AED snel wordt ingezet, kunnen levens gered worden en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Op deze pagina lees je wat een AED precies doet en op welke manier je de defibrillator kunt bedienen.

Wat doet een AED precies?

Een AED is een Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat kan gebruikt worden als iemand een hartritmestoornis of hartaanval krijgt. Let op dat het apparaat alleen op bewusteloze personen gebruikt mag worden. De AED analyseert het hartritme en wanneer het een stoornis opmerkt, zal het een elektrische schok afgeven, waardoor het hart weer in het juiste ritme begint te kloppen. Het mooie is dat je als particulier mag bepalen om een AED te kopen. Op die manier bepaal je zelf of je dit apparaat tot je beschikking wil hebben. Je kunt de AED online aanvragen, waarna het op een geschikte plek wordt geïnstalleerd.

Op welke manier dien je de AED te gebruiken?

Probeer erachter te komen of de persoon in nood een hartaanval heeft. Dit doe je door de ademhaling en het bewustzijn bij het slachtoffer te checken. Iemand dient zo snel mogelijk 112 te bellen en het incident te melden. Wanneer iemand niet reageert en ook niet ademt, is het belangrijk dat de reanimatie zo snel mogelijk gestart wordt. Ontbloot het bovenlijf van de persoon in nood, laat iemand de AED halen. Plak de twee elektroden op de borst. De AED voert direct een analyse van het hart uit. Het apparaat vertelt hierna wat je moet doen. Ga door met de reanimatie en druk alleen op de knop om een schok toe te dienen als de AED dat aangeeft.

Wil je een AED leasen? Dan kun je de aanvraag online indienen. Het is voor particulieren mogelijk om een AED in hun bedrijf, restaurant of openbare ruimte te hangen. Dit zorgt ervoor dat je personeel, bezoek en klanten zich veiliger voelen. Het kan geen kwaad om een AED tot je beschikking te hebben. Je weet nooit wanneer het noodlot onverwacht toeslaat.

Verstuur reactie