×

Gezond en gelukkig oud worden? Kies dan voor deze voedingsmiddelen

gezond-gelukkig-oud-worden

Gezond en gelukkig oud worden? Kies dan voor deze voedingsmiddelen

Uit een onderzoek van Volksgezondheidenzorg, onderdeel van het RIVM, blijkt dat 79 procent van de Nederlanders de eigen gezondheid (zeer) als zeer goed beschouwd. Dit betreft me namen jongeren en personen van middelbare leeftijd. Naarmate de jaren gaan tellen nemen de gezondheidsproblemen toe. Je kunt dit echter zo lang mogelijk een halt toeroepen door te kiezen voor gezonde voeding.  Een gezond dieet voorkomt zelfs veroudering van de hersenen. Hoe zit dat precies? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Voedingsmiddelen en de gezondheid van de hersenen

De uitspraak ‘Je bent wat je eet’ klopt als een bus wanneer je kijkt naar de invloed van voeding op de gezondheid.  Wie kiest voor een gezond en evenwichtig dieet voelt zich lichamelijk fitter en sterker. Minder bekend is dat bepaalde voedingsmiddelen een positief effect hebben op de gezondheid van de hersenen.  Ze zorgen letterlijk voor ‘voeding van het brein’ en verminderen het risico op neurologische aandoeningen zoals dementie, de ziekte van Parkinson en epilepsie aanzienlijk. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat het aantal mensen met dementie als gevolg van de vergrijzing zal oplopen naar meer dan 620.000 in 2050.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor lijf en leden?

De cijfers van Alzheimer Nederland zijn schokkend. Niemand wil op latere leeftijd tot de groep mensen met neurologische problemen gaan behoren. Zodoende is goede voeding voor je hersenen essentieel. Maar welke voedingsmiddelen moet je in huis halen om gezond te leven? Gooi in de supermarkt in elk geval deze producten in je winkelkarretje: 

1 – Donkere chocolade

Ben je een groot liefhebber van chocolade? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het is hartstikke gezond. Tenminste, als je kiest voor donkere chocolade. Dit voedingsmiddel zorgt onder andere voor beter functionerende hersencellen en een groter concentratievermogen.

2 – Vette vis

In Japan bereikt de gemiddelde bevolking in goede gezondheid een hoge leeftijd. Niet verrassend, als je bedenkt dat men daar zeer veel vette vis eet. Het bevat veel Omega-3- vetzuren die de communicatie tussen zenuwcellen bevordert. Slechts één keer per week vette vis eten, zoals haring, zalm en makreel, verkleint het risico op dementie en andere neurologische aandoeningen aanzienlijk.

3 – Bosbessen

Bosbessen hebben een zeer positieve uitwerking op de gezondheid van de hersenen. Ze bevatten namelijk een speciale stof die een ontstekkingsremmende werking heeft. Dit verkleint het risico op neurologische aandoeningen en hersenveroudering aanzienlijk. Ook bevatten bosbessen antioxidanten die goed zijn voor de communicatie tussen hersencellen.

4 – Noten en zaden

Noten en zaden worden tegenwoordig gezien als echte ‘brainfood’. Ze bevatten namelijk allerlei vitamines, gezonde vetten en plantaardige eiwitten die de hersenen stimuleren en breinveroudering tegengaan.

5 – Avocado

De onverzadigde vetten in avocado’s geven je hersenen een echte boost. Tevens is deze vrucht rijk aan belangrijke vitamines, waaronder vitamine C, Vitamine E, Vitamine K en Vitamine B6. Deze zijn onder andere goed voor je weerstand, energie, spieren en organen.

6 – Eieren

Eieren bevatten zeer veel B-vitamines die de achteruitgang van cognitieve functies een halt toeroepen. Een tekort aan B-vitamines vergroot de kans op aandoeningen als dementie en depressie. Tevens bevatten eieren de belangrijke voedingsstof choline, die onder andere verantwoordelijk is voor de prikkeloverdracht in de hersenen en het geheugen.

Een gezond dieet aanvullen met supplementen

Wil je gezond en gelukkig oud worden? Door voldoende te bewegen en gezond te eten verhoog je die kans aanzien. Het bovenstaande rijtje voedingsmiddelen is nog maar een kleine greep uit de lijst van gezonde producten. Ook bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, granen, peulvruchten en kruiden zoals kurkuma mogen niet ontbreken in je keuken. Vul het eventueel aan met (natuurlijke) nootropic supplementen. Je kunt ze gebruiken om verschillende hersenfuncties te verbeteren, zoals het geheugen, de creativiteit en het concentratievermogen. Daar pluk je uiteindelijk alleen maar de vruchten van! 

Verstuur reactie