×

Wat is een daglichtlamp?

Wat is een daglichtlamp?

Wat is een daglichtlamp?

Een daglichtlamp zorgt voor het nabootsen van natuurlijk licht en is te gebruiken als een lamp voor lichttherapie. Bij de overgang van de seizoenen is er minder daglicht in herfst en winter en als je daar gevoelig voor bent dan kan dit voor problemen zorgen. Het tekort aan zonlicht kan in de herfst en winter tot vermoeidheid leiden, maar ook tot sombere gevoelens en tot een futloos gevoel. In ernstiger situaties ligt een winterdepressie zelfs op de loer. Een daglichtlamp zorgt ervoor dat het tekort aan natuurlijk daglicht wordt opgelost. 

Eigenschappen van een daglichtlamp

Een daglichtlamp heeft als belangrijkste kenmerk het nabootsten van natuurlijk daglicht. Er zijn daarbij twee eigenschappen die van belang zijn. Een goede daglichtlamp met helder wit licht beschikt in ieder geval over een lichtsterkte van minimaal 10.000 lux. Daarnaast dient de lamp voor lichttherapie niet over ultraviolet licht te beschikken. Bovendien functioneert een daglichtlamp optimaal als er sprake is van een grote lamp. Je krijgt met een grote lamp meer lichtschijnsel op je ogen en dat helpt als je bijvoorbeeld snel bent afgeleid door je omgeving. Een kleinere lamp is wel prima als je jezelf aanleert om af en toe even in het licht te kijken. Er zijn ook daglichtlampen met blauw LED licht en hiervoor geldt dat 250 lux als lichtsterkte voldoende is.

Waarom een daglichtlamp gebruiken?

Een daglicht therapielamp is te gebruiken als je in de herfst en winter te maken hebt met een tekort aan natuurlijk daglicht en daardoor problemen ondervindt. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met een winterdepressie en je vermoeid en futloos bent. Daarnaast helpt een daglichtlamp ook om de gevolgen van een verstoord dag-en-nachtritme te beperken. Daar kan je last van hebben als je in ploegendienst of in nachtdienst werkt. Bovendien helpt een daglichtlamp eveneens als je door het tekort aan natuurlijk licht problemen hebt met in slaap vallen.

Verstoring van het biologisch ritme

In de herfst en in de winter is het minder licht buiten, waardoor sommige mensen te maken krijgen met een verstoring van het biologisch ritme. De donkere dagen zorgen er dan voor dat het lichaam doorgaat met het aanmaken van melatonine. Dit is een hormoon dat voorziet in de regulering van de slaapbehoefte. Door de aanmaak van melatonine kan het zijn dat je vermoeid raakt, slaperig bent of somber wordt.

Zo werkt een daglichtlamp

De hoge lichtsterkte van minimaal 10.000 lux zorgt voor een uitstraling van helder licht of van 250 lux van blauw licht. De daglichtlamp zorgt voor het opheffen van de verstoring in het biologisch ritme. Het sterke licht komt direct op het netvlies en dat er geen uv-licht inzit of gefilterd wordt, is niet zonder reden. Ultraviolet zorgt namelijk voor het beschadigen van de ogen. Maak je in de ochtend gebruik van een daglichtlamp dan zorgt de lichtbron ervoor dat de aanwezigheid van melatonine afneemt. Je wordt hierdoor energieker en krijgt een meer uitgerust gevoel.

Daglichtlamp gebruiken in de ochtend

Het is aan te raden om een daglichtlamp in de ochtend te gebruiken. Je kan de lamp op de eettafel of op je bureau neerzetten en op een armlengte afstand ervoor gaan zitten. Het gebruik van het nagebootste daglicht in de ochtend verdient de voorkeur, omdat hierdoor het gehalte melatonine verlaagt. De duur van de sessie varieert van twintig minuten tot en met twee uur. De afstand tot de lamp en de lichtsterkte hebben daar invloed op. Het is af te raden om vlak voordat je gaat slapen lichttherapie te ondergaan. Dit kan namelijk een negatief effect hebben op het slaaphormoon, zodat je niet in slaap kan vallen.

Wat te doen tijdens de lichttherapie?

Je kan gerust verschillende bezigheden uitvoeren om de tijd door te brengen, zoals ontbijten op je mobiel kijken of even wat lezen. Het is dus niet de bedoeling om bijvoorbeeld twintig minuten lang in het licht van de daglichtlamp te staren. Het belangrijkste is dat het licht het netvlies van je ogen bereikt. Je merkt als je begint met lichttherapie waarschijnlijk niet direct effect. Dit duurt meestal een periode van een week tot twee weken. Wist je dat er ook daglichtlampen zijn die als alternatief voor een standaard lamp aan het plafond te gebruiken zijn? Er zijn verschillende fittingen voor beschikbaar en het is eveneens mogelijk om een dergelijke daglichtlamp met Tl-buis op te hangen.

Verstuur reactie