×

Wat is een fitnessbank?

Wat is een fitnessbank?

Wat is een fitnessbank?

Een fitnessbank is vlak of verstelbaar en bedoeld om krachtoefeningen uit te voeren. Ben je van plan om thuis aan krachttraining te gaan doen? Een fitnessbank vormt de basis voor een complete workout om je spieren te trainen en spiermassa te vergroten. In combinatie met dumbells zijn er bovendien allerlei verschillende oefeningen uit te voeren. Bij het kopen van een fitnessbank zijn er aandachtspunten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld met de technische kenmerken en de samenstelling. 

Vlakke of verstelbare fitnessbank

De meest simpele uitvoering van een fitnessbank is er één met een platte bank. Deze is voordelig in aanschaf, maar ook stabiel en stevig. Bovendien heb je geen hinder van een onderbreking in het oppervlak, wat de platte bank is uitgevoerd als een aaneengesloten geheel. Verder is er het voordeel dat een vlakke fitnessbank zwaarder te belasten is in vergelijking met een verstelbare uitvoering. Er zijn namelijk geen bewegende delen aanwezig. Een verstelbare fitnessbank biedt echter meer mogelijkheden als het gaat om de houding, waarin je oefeningen doet. De rugleuning is te verstellen net als de zitting en wel zo dat je keuze hebt uit meerdere hellingshoeken. Hierdoor train je heel gericht bepaalde spieren door daar meer druk op te leggen. 

Fitnessbank met halters

Er zijn overigens ook uitgebreidere versies beschikbaar van fitnessbanken, zoals in combinatie met een haltersteun, bicepssteun en leg extender. In dat geval heb je de mogelijkheid om je armen, benen en borstspieren te trainen. Een fitnessbank met halters staat ook wel bekend als halterbank, omdat er sprake is van een ingebouwd rack om de halterstang op neer te leggen. Een standaard fitnessbank beschikt niet over een rack en bestaat alleen uit een bank, al dan niet met verstelbare delen.

Welke voordelen biedt een fitnessbank?

Een fitnessbank biedt meerdere voordelen, want je kan er in principe alle spiergroepen mee trainen. Zo neemt je spierkracht toe en vergroot je door van de trainingsbank gebruik te maken je spiermassa. Je hebt daarbij zelf in de hand wat de spierbelasting is, want de training is op je eigen niveau af te stemmen. Wil je al je spieren trainen dan verdient het de voorkeur om voor een fitnessbank met verstelbare rugsteun en zitting te kiezen. 

Hoe kies je een fitnessbank uit?

Het is bij het kopen van een fitnessbank belangrijk om op de technische kenmerken te letten en rekening te houden met het gebruiksdoel. Wil je bijvoorbeeld een fitnessbank met rack voor halters aanschaffen? In dat geval is het belangrijk om zowel op de afmetingen van barbell te letten als op het aantal schijven. Kijk ook naar de lengte en breedte van de fitnessbank en check of het formaat in de ruimte past waar je de fitnessbank wilt neerzetten. Heb je maar heel weinig ruimte beschikbaar? In dat geval is het handig om bijvoorbeeld voor een inklapbare fitnessbank te kiezen. 

Let op de maximale belasting

De maximale belasting is een technische eigenschap die ook belangrijk is om rekening te houden. Kijk daarbij vooruit, want bij het toenemen van spiermassa maak je in de toekomst uiteraard ook gebruik van zwaardere gewichten. Verder is het prettig om als je veel traint op de fitnessbank voor optimaal comfort te kiezen. Een bank die breed is uitgevoerd met een comfortabele bank, zitting en rugleuning, voldoet wat dat betreft uitstekend aan de eisen.

Gebruiksfrequentie fitnessbank

Het is bij het kiezen van een fitnessbank belangrijk om naar de gebruiksfrequentie te kijken. Het is bijvoorbeeld handig om bij het regelmatig trainen tot bijvoorbeeld vijf uur per week een bank te nemen die geschikt is voor allerlei oefeningen, zoals met dumbells. Ben je van plan om maar twee tot drie uur te trainen? In dat geval kan je prima uit de voeten met een eenvoudige platte fitnessbank. Een verstelbare fitnessbank is ideaal als je intensiever traint, zoals meer dan vijf uur per week. Het is in dat geval ideaal als de rugleuning verstelbaar is en over meerdere hellingshoeken beschikt. Bovendien is het dan aan te raden om een fitnessbank te kopen die een hogere maximale belasting heeft tot 250 kg. Uiteraard spreekt het voor zich dat je dan ook extra rekening houdt met het comfort, stabiliteit en stevigheid.

Tips voor het gebruik van de fitnessbank

Het is bij het trainen van je spieren op een fitnessbank belangrijk dat je gecontroleerde bewegingen maakt. Begin elke workout met een warming-up en draag comfortabele sportkleding. Het is ook handig om een handdoek bij de hand te nemen om transpiratie door al je inspanning weg te vegen. Zo is het ook belangrijk om na het fitnessen de fitnessbank schoon te maken door deze af te drogen. Verder is het aan raden om eens in de paar maanden of om het half jaar de schroeven even na te lopen om te controleren of deze nog stevig zijn aangedraaid. Tot slot is het van belang om een trainingsprogramma op te stellen en langzaam de zwaarte van de trainingen op de fitnessbank op te voeren.

Verstuur reactie