×

Wat is een knieprothese?

Wat is een knieprothese

Wat is een knieprothese?

Een knieprothese is een implantaat dat als vervanging van het kniegewricht dient en bestaat uit een metalen plaat en uit tussendeel van kunststof. Indien nodig is er tevens sprake van het vervangen van de binnenzijde van de knieschijf door een exemplaar van kunststof. Het is afhankelijk van de klachten of een totale knieprothese of een halve knieprothese uitkomst biedt. In de eerste situatie is er sprake van vervanging van het volledige kniegewricht. In de tweede situatie vindt er vervanging van de binnenkant of buitenkant van het kniegewricht plaats.

Wanneer is een knieprothese nodig?

Een knieprothese biedt uitkomst als je last hebt van een versleten of beschadigd kniegewricht en pijn ervaart. Het kraakbeen van de knie is dan aangetast en functioneert daardoor niet meer zoals het hoort. De pijnklachten ontstaan vaak tijdens het lopen of als je langdurig staat. In de loop der tijd verstijft de knie en zorgen de klachten voor hinder en pijn in het dagelijkse leven.

  • Slijtage
  • Beschadiging
  • Verstijving 

Voordelen van een knieprothese

Het voordeel van het laten plaatsen van een knieprothese is dat de pijnklachten verdwijnen. Je kan de dagelijkse bezigheden goed uitvoeren, zoals huishoudelijk werk, maar ook weer prima fietsen en wandelen. 

Een ander voordeel is dat de kunstknie relatief lang meegaat. Zo functioneert de prothese na 10 jaar nog uitstekend bij gemiddeld 95% en na 15 jaar nog bij 90% van de mensen met een prothese. Krijg je nadat je 65 jaar bent geworden een knieprothese dan hoef je waarschijnlijk niet nog een keer onder het mes. 

Nadelen van een knieprothese

Het is wel lastig om met een knieprothese op de knieën te zitten om bijvoorbeeld onkruid te wieden of om te hurken. Ook is het vaak niet meer mogelijk om met een knieprothese zware lichamelijke arbeid te verrichten. Ben je jong en krijg je een prothese in je knie, dan bestaat de kans, dat je in de toekomst opnieuw een knieoperatie moet ondergaan.

Een kunstgewricht voelt bovendien anders aan dan je eigen knie. Je dient er ook rekening mee te houden dat een te grote belasting van de knieprothese ervoor zorgt dat de kunstknie minder goed gaat functioneren Daarom is het af te raden om zwaar lichamelijk werk te doen. Dit geldt eveneens voor intensief sporten, waarbij je de kunstknie zwaar belast.

Operatie kunstknie

De operatie voor het plaatsen van een knieprothese vindt plaats met een ruggenprik (plaatselijke verdoving) of onder narcose. De operatie neemt ongeveer een uur tijd in beslag, waarbij er in de knie aan de voorzijde aan verticale snede wordt gemaakt. De beschadigde gewrichtsvlakken worden weggenomen om vervolgens het bot voor de prothese passend te maken. De kunstknie bestaat aan de bovenkant en aan de onderkant uit metaal met daartussen een kunststofschijf. Dit om de scharnieren van de knie soepel te laten werken.

Herstel

Na de operatie is de kunstknie stabiel, maar de wond moet nog wel genezen. Daarom is het aan te raden eerst met krukken te lopen. Dit voorkomt pijn door de wond en dat je door de pijn per ongeluk door je knie zakt. Verder is het belangrijk om oefeningen te doen om je spieren sterker te maken, bijvoorbeeld op een fitnessbank. Na drie maanden is je kunstknie voorzichtig helemaal te gebruiken en het kan tot een jaar duren voordat je knie optimaal functioneert.

Alternatief voor knieprothese

Het is niet altijd nodig om een knieprothese te laten plaatsen. Ben je nog jong of wil je geen operatie dan is het mogelijk om te kijken naar alternatieven. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om pijnklachten te verminderen, zoals fysiotherapie. Een andere optie is om injecties of medicijnen te gebruiken om pijnklachten weg te nemen. Daarnaast zorgt een gezonde levensstijl mogelijk voor minder hinder van kniepijn. Bijvoorbeeld door eventueel af te vallen bij overgewicht, meer te bewegen en spieren te versterken. 

Het is vooral als je nog jong bent aan te raden om eerst te kijken of alternatieven voor een knieprothese uitkomst bieden. Dit in verband met de beperkte levensduur van een kunstknie. Ben je jonger dan 65 jaar dan is het wellicht ook mogelijk om een andere knieoperatie te ondergaan. Bijvoorbeeld een kleine operatie die ervoor zorgt dat het kraakbeen tot rust komt of een grotere operatie om het standbeen te corrigeren.

Verstuur reactie